Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Μουσακάς με άλλα κόλπα

Τα λόγια είναι περιττά μπροστά σε ένα πιάτο μουσακά! Τα περισσότερα ελληνικά σπίτια μαγειρεύουν μουσακά τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για αυτό δεν έχει νόημα να σας ξαναπώ μια κλασική συνταγή μουσακά θα σας πω όμως μερικά κολπάκια για ένα πιο ελαφρύ αλλά εξίσου νόστιμο μουσακά! Ας αρχίσουμε λοιπόν!


Υλικά

8 μερίδες
2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
1/2 φλ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
1/4 φλ. τσαγιού φρυγανιά
750 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι 

1/4 κούπας λιαστό κόκκινο κρασί ή μαυροδάφνη
1 σκελίδα σκόρδο

500 γραμ. ώριμες ντομάτες

1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλα
100 γραμ. βούτυρο

150 γραμ. αλεύρι

1 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
2 αυγά
4-5 μεγάλες πατάτες
1 κ.γ. ζάχαρη
Πιπέρι

Μοσχοκάρυδο
Αλάτι

Οδηγίες

Αρχικά θα πρέπει να ετοιμάσουμε τα υλικά μας.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι.
Καθαρίστε τις μελιτζάνες και τις πατάτες και κόψτε τις οριζόντια σε φέτες με πάχος μισό εκατοστό περίπου.
Βάλτε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ με νερό και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Το νερό πρέπει να τις καλύπτει για να ξεπικρίσουν.
Βάλτε τις ντομάτες για 1-2 λεπτά σε βραστό νερό και μετά απευθείας σε κρύο νερό, με αυτό τον τρόπο θα τις ξεφλουδίσετε εύκολα. Αφού τις ξεφλουδίσετε, ψιλοκόψτε τις.
Αφού ετοιμάσατε τα υλικά μπορούμε να ξεκινήσουμε.
Ανάψτε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια-χαμηλή φωτιά και προσθέστε τον κιμά (μπορείτε να βάλετε 2-3 κουταλιές λάδι αν δεν θέλετε τον μουσακά light.) Μόλις ο κιμάς δεν είναι πλέον κόκκινος δηλαδή έχει αρχίσει να ψήνεται προσθέστε μία σκελίδα σκόρδο, το ξυλάκι κανέλας και το κρεμμύδι. Μετά από 5 λεπτά ρίξτε το κρασί. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τα κρασιά που σας προτείνω γιατί θα δώσουν μια ιδιαίτερη και γλυκιά γεύση στον κιμά σας. Αφού απορροφηθεί το αλκοόλ, προσθέστε τις ντομάτες, λίγη ζάχαρη, λίγο μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώστε. Αφήστε το μείγμα να ψήνεται σε χαμηλή-μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Όταν ψηθεί ο κιμάς αφαιρέστε το ξυλάκι κανέλας και τη σκελίδα σκόρδου.

Για να ετοιμάσετε τις πατάτες και τις μελιτζάνες μπορείτε είτε να τις ψήσετε σε λαδωμένο ταψί (αφού τις πασπαλίσετε με λίγο λαδάκι) σε μέτρια φωτιά για ένα τέταρτο ή να τις τηγανίσετε. Ένα μυστικό για να μην απορροφούν πολύ λάδι οι μελιτζάνες κατά το τηγάνισμα είναι να χτυπήστε τα ασπράδια 2 αυγών και να τις βουτάτε στο ασπράδι πριν τις ρίξετε στο τηγάνι. Μόλις τηγανιστούν τοποθετήστε τις σε ένα πιάτο που έχετε τοποθετήσει απορροφητικό χαρτί για να απορροφήσει το υπερβολικό λάδι.

Για τη μπεσαμέλ μπορείτε να ακολουθήσετε την κλασική συνταγή στην οποία σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά το γάλα. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι να λιώσετε το βούτυρο και να προσθέσετε το αλεύρι. Αφήνετε το μείγμα να ψηθεί για 2-3 λεπτάκια ανακατεύοντας και μετά να το ρίξετε σιγά σιγά στο γάλα ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώστε και ρίξτε και λίγο μοσχοκάρυδο. Μετά προσθέστε σταδιακά τους 2 κρόκους στο μείγμα αφού τους έχετε χτυπήσει ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Η παραλλαγή της μπεσαμέλ που προτείνω δεν έχει βούτυρο είναι η ίδια ακριβώς διαδικασία απλά αντί να ψήσετε το αλεύρι με το βούτυρο ρίχνετε το αλεύρι σε μια κούπα γάλα που έχετε κρατήσει χωρίς να ζεστάνετε και αφού ανακατέψετε καλά και προσθέτετε το μείγμα με το αλεύρι στο γάλα που ζεστάνατε. Σίγουρα θα είναι πιο ελαφρύ και λιγότερο λιπαρό. Προσθέστε την κεφαλογραβιέρα.

Σε ένα ταψάκι ρίξτε λίγο λάδι και αλείψτε το. Πασπαλίστε με φρυγανιά όχι μόνο στον πάτο του ταψιού αλλά και στις γύρω επιφάνειες. Για να στήσετε τον μουσακά κάντε στρώσεις με την εξής σειρά πρώτα οι πατάτες, μετά οι μελιτζάνες, έπειτα ο κιμάς και τέλος η μπεσαμέλ. Προσπαθήστε να μην αφήνετε κενά σε κάθε στρώση. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου σε αντιστάσεις για 45-50 λεπτά και έτοιμο!

Μπορεί να είναι μπελαλίδικη συνταγή αλλά η γεύση και τα θετικά σχόλια θα σας ανταμείψουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...