Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Παραδοσιακά τσουρέκια

Τι πιο πασχαλινό από τσουρέκια! Όλο το σπίτι μοσχοβολάει όταν ψήνονται και αποτελεί και ιδανικό πρωινό τις ημέρες μετά την Ανάσταση! Η συνταγή που θα σας δώσω είναι η συνταγή που κάνει η οικογένεια μου και επίσης σχεδόν όλο μου το σόι τα τελευταία χρόνια, δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε! Η δοσολογία που κάνω είναι αρκετά μεγάλη αλλά γίνονται ανάρπαστα...Μπορείτε να βάλετε και μερέντα αν θέλετε ή να κρατήσετε την παραδοσιακή εκδοχή όπως και να τα κάνετε θα εντυπωσιάσετε!
Υλικά 
16 τσουρέκια
14 αυγά
1 κιλό ζάχαρη
1/2 λίτρο γάλα
250 γρ. αγελαδινό βούτυρο
250 γρ. μαργαρίνη
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό ή κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. καλαμποκέλαιο
3 κιλά σκληρό αλεύρι (για ψωμί)
1 νεροπότηρο χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 baking powder
1 φακελάκι μαχλέπι
1 φακελάκι κακουλέ
2-3 κόκκους μαστίχα 
3 κομμάτια νωπή μαγιά
σουσάμι 
φιλέ αμύγδαλο

Διαδικασία
Αρχικά είναι πολύ σημαντικό όλα τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου για αυτό τα αφήνουμε μερικές ώρες πριν αρχίσουμε να μαγειρεύουμε εκτός από τη μαστίχα που την βάζουμε στην κατάψυξη. 
Ζεσταίνουμε το γάλα ώστε να είναι χλιαρό και μέσα στο ζεστό γάλα διαλύουμε τη μαγιά. Σκεπάζουμε  το μπολ με μια πετσέτα περίπου μισή ώρα για να φουσκώσει. Σε μια λεκανίτσα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder. Στο  μπλέντερ θρυμματίζουμε τη μαστίχα και αναμειγνύουμε μαζί με το μαχλέπι, το ξύσμα και το κακουλέ. Ο λόγος που βάλαμε τη μαστίχα στην κατάψυξη είναι για μπορέσουμε να τα θρυμματίσουμε στο μπλέντερ χωρίς να κολλήσει. Ρίχνουμε τα μυρωδικά στη λεκανίτσα με το αλεύρι  Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το χυμό μαζί με το baking powder αφού αφρίσει το baking προσθέτουμε το μείγμα στη λεκανίτσα. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά ώστε να αφρατέψουν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στην λεκανίτσα και τη φουσκωμένη μαγιά. Ζυμώνουμε πολύ καλά.( Είναι όντως λίγο κουραστική διαδικασία αλλά αξίζει ο κόπος.)
Αφήνουμε τη λεκανίτσα σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει το ζυμάρι μας περίπου 1-1.50 ώρα. Μετά πλάθουμε σε πλεξούδες τα τσουρέκια μας και τα τοποθετούμε σε ταψάκια στα οποία έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί και αλείψαμε με λάδι. Προσοχή  αφού πλάσουμε τα τσουρέκια πρέπει να τα βάλουμε αρκετά μακριά το ένα από το άλλο καθώς δεν θα φουσκώσουν και άλλο. Αφού τα βάλουμε στα ταψιά τα αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος για περίπου 1-1.50 ώρα να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς στον αέρα τοποθετώντας στην τελευταία σχάρα ένα ταψάκι με νερό. Το ταψάκι με το νερό στη διάρκεια του ψησίματος θα βοηθήσει τα τσουρέκια μας να παραμείνουν πιο ζουμερά και να μην ξεραθούν υπερβολικά. Πριν τοποθετήσουμε τα ταψιά μας στο φούρνο ρίχνουμε προαιρετικά σουσάμι και το φιλέ αμυγδάλου και αλείφουμε με ένα χτυπημένο κρόκο. Ψήνουμε περίπου 45 λεπτά. Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...