Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Μαρμελάδα κεράσι


Μαρμελάδα κεράσι ένας φρουτένιος πειρασμός! Τώρα που σιγά σιγά περνάει η εποχή των κερασιών είναι υπέροχη ιδέα να κάνουμε μαρμελάδα κεράσι. Τα κεράσια είναι ώριμα οπότε αρκετά γλυκά και πολύ φθηνά. Τολμήστε το λοιπόν και δεν θα χάσετε!

Υλικά

1200 γραμ. ζάχαρη
1500 γραμ. κεράσια 
χυμό ενός λεμονιού

Βήματα και μυστικά

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να διαλέξουμε τα σωστά κεράσια. Τα κεράσια μας πρέπει να είναι ώριμα αλλά όχι μαλακά και χωρίς χτυπήματα. 
Αφού τα διαλέξουμε αφαιρούμε τα κοτσανάκια, τα πλένουμε με άφθονο νερό και τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Σε μέτρια φωτιά βράζουμε 1 κούπα νερό και τα κεράσια για περίπου ένα τέταρτο ώστε να μαλακώσουν (δεν έχουμε ακόμη αφαιρέσει τα κουκούτσια).
Μετά από ένα τέταρτο αφαιρούμε τα κεράσια με μια τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα και τα βάζουμε στο σουρωτήρι που το τοποθετήσαμε σε μια λεκανίτσα. Πλέον τα κεράσια μας έχουν μαλακώσει και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού είναι πολύ εύκολο να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια. Πιέζουμε τα κεράσια ώστε να φύγουν τα ζουμάκι τους από το σουρωτήρι μέσα στη λεκανίτσα.
Αλέθουμε τα κεράσια που δεν πέρασαν από το σουρωτήρι στο μπλέντερ, αν μας αρέσει η μαρμελάδα με κομμάτια αφήνουμε κάποια από τα κεράσια χωρίς να τα αλέσουμε, απλά αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Βάζουμε όλα τα κεράσια και τα αλεσμένα και τα μη στην κατσαρόλα που τα βράσαμε και μαζί με τη ζάχαρη και το ζουμάκι από τη λεκανίτσα και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Είναι πολύ σημαντικό να ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα ειδικά στην αρχή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη για να μην κολλήσει η μαρμελάδα. 
Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται περιοδικά. Μετά από κανένα εικοσάλεπτο προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού.
Καταλαβαίνουμε πότε είναι έτοιμη η μαρμελάδα μας όταν πλέον βγάζει πολλές φουσκάλες, πιτσιλάει έντονα και είναι αρκετά πηκτή (περίπου 30-45 λεπτά). Ένα άλλο κόλπο για να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμη είναι να πάρουμε μια κουταλιά από τη μαρμελάδα με τη ξύλινη κουτάλα και να τη χύσουμε σε ένα πιάτο, όταν η ροή της μαρμελάδας είναι συνεχόμενη σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμη ακόμη, αντίθετα όταν πέφτει σε κομμάτια σημαίνει ότι είναι έτοιμη. 
Μόλις πήξει η μαρμελάδα μας σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα με το καπάκι ανοιχτό μέχρι να σταματήσει να βράζει. Σε αποστειρωμένα και ζεστά βάζα ρίχνουμε μέχρι πάνω μαρμελάδα ώστε να γεμίσουν ερμητικά. Για να αποστειρώσετε τα βάζα και τα καπάκια, τα πλένετε με ζεστό νερό και σαπούνι και στη συνέχεια, τα βράζετε σε μια κατσαρόλα για περίπου ένα τέταρτο. Όταν κρυώσει η μαρμελάδα κλείνουμε με τα καπάκια και γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα για να μην συσσωρευτεί αέρας και χαλάσει τις μαρμελάδες μας. Μπορούμε να τσεκάρουμε αν όντως κλείσαμε καλά τα βάζα μας, χτυπώντας με τα δάχτυλά μας το καπάκι αν ακουστεί έντονος  μεταλλικός θόρυβος σημαίνει ότι έχει αέρα οπότε πρέπει να τοποθετήσουμε τα βαζάκια μας στο ψυγείο για να μην χαλάσει η μαρμελάδα. Διαφορετικά διατηρούνται και εκτός ψυγείου μέχρι να ανοιχτούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...