Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Μαρμελάδες, μακάρι σαν τον Αύγουστο να ‘ταν οι μήνες όλοι!

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των σύκων και των βατόμουρων! Αφού φάμε όσα αντέχουμε ας κάνουμε τα υπόλοιπα μαρμελάδα, άλλωστε μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε στο πρωινό ή στα γεμιστά μπισκότα, στις τούρτες...Φαντασία και όρεξη να υπάρχει!

Υλικά

Για τη μαρμελάδα Σύκο
1.500 γραμ. σύκα 
750 γραμ. ζάχαρη
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
Για τη μαρμελάδα Βατόμουρο
1.000 γραμ. βατόμουρα
750 γραμ. ζάχαρη
1 κ.γ. λεμόνι

Διαδικασία
Διαλέγουμε ώριμα σύκα χωρίς χτυπήματα και σφικτά. Πλένουμε τα φρούτα και τα καθαρίζουμε. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν λιγάκι σε ένα σουρωτήρι. Τοποθετούμε τα φρούτα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μαζί με τη ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται περιοδικά. Μετά από κανένα εικοσάλεπτο προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού.
Καταλαβαίνουμε πότε είναι έτοιμη η μαρμελάδα μας όταν πλέον βγάζει πολλές φουσκάλες, πιτσιλάει έντονα και είναι αρκετά πηκτή (περίπου 30-45 λεπτά). Ένα άλλο κόλπο για να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμη είναι να πάρουμε μια κουταλιά από τη μαρμελάδα με τη ξύλινη κουτάλα και να τη χύσουμε σε ένα πιάτο που είχαμε βάλει για λίγο στο ψυγείο για να είναι κρύο, όταν η ροή της μαρμελάδας είναι συνεχόμενη σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμη ακόμη, αντίθετα όταν πέφτει σε κομμάτια σημαίνει ότι είναι έτοιμη. 
Μόλις πήξει η μαρμελάδα μας σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα με το καπάκι ανοιχτό μέχρι να σταματήσει να βράζει ανακατεύοντας που και που. Σε αποστειρωμένα και ζεστά βάζα ρίχνουμε μέχρι πάνω μαρμελάδα ώστε να γεμίσουν ερμητικά. Για να αποστειρώσετε τα βάζα και τα καπάκια, τα πλένετε με ζεστό νερό και σαπούνι και στη συνέχεια, τα βράζετε σε μια κατσαρόλα για περίπου ένα τέταρτο. Όταν κρυώσει η μαρμελάδα κλείνουμε με τα καπάκια και γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα για να μην συσσωρευτεί αέρας και χαλάσει τις μαρμελάδες μας. Μπορούμε να τσεκάρουμε αν όντως κλείσαμε καλά τα βάζα μας, χτυπώντας με τα δάχτυλά μας το καπάκι αν ακουστεί έντονος  μεταλλικός θόρυβος σημαίνει ότι έχει αέρα οπότε πρέπει να τοποθετήσουμε τα βαζάκια μας στο ψυγείο για να μην χαλάσει η μαρμελάδα ή να ξαναδοκιμάσουμε να τα σφραγίσουμε με την ίδια διαδικασία. Αν τα βάζα μας κλείσουν ερμητικά διατηρούνται και εκτός ψυγείου μέχρι να ανοιχτούν. 

Χρήσιμα

Λάβετε υπόψη ότι η πυκνότητα της μαρμελάδας φαίνεται μόνο όταν κρυώσει. Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με το πόσο έπηξε όταν κρυώσει, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό και να την ξαναβράσετε σε χαμηλή φωτιά. 

3 σχόλια:

  1. Υπέροχη η μαρμελάδα σου...και μου αρέσει η μαρμελάδα σύκο υπερβολικά!
    Καλή εβδομάδα! -:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ουπςςςςςςςςςςς!!! Κατά λάθος έκλεισα το σχόλιο... δεν πειράζει καλοκαίρι είναι, ζέστη πολύ έχει...:))
    Μαρμελάδα βατόμουρο δεν έχω κάνει ποτέ αλλά φαίνεται πολύ λαχταριστή! Καλοφάγωτες και οι δύο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι!
    Από τις καλύτερες μαρμελάδες κατά τη γνώμη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...