Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Σαρμαδάκια γιαλαντζί - Τυλιχτά ή Γεμιστά;

Γνωρίζετε πως αν μεταφράζαμε τα σαρμαδάκια (sarma) θα τα λέγαμε τυλιχτά, ενώ αν μεταφράζαμε τα ντολμαδάκια (dolma) θα τα λέγαμε γεμιστά; Και λέγοντας γιαλαντζί (yalanci) θα εννοούσαμε γέμιση χωρίς κρέας; Είτε όμως τα ξέρουμε ως σαρμαδάκια είτε σαν ντολμαδάκια, το σημερινό μας φαγητό είναι ένα παραδοσιακό και αγαπημένο φαγητό που τρώγεται είτε κρύο είτε ζεστό, κερνιέται σε επίσημα τραπέζια σε πιατέλες και έχεις τις ρίζες τους στην Τουρκοκρατία. Συνδυάστε το με γιαούρτι, ανθότυρο ή φέτα!








Σαρμαδάκια Γιαλαντζί


Υλικά 

Δυσκολία: Μέτριο
Διάρκεια: 1.5 ώρα
για μια κατσαρόλα μετρίου μεγέθους
περίπου 60 σαρμαδάκια
80 αμπελόφυλλα τρυφερά 
2 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κ.σ. ρίγανη
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
Χυμό 2 λεμονιών
1 κ.σ. αλάτι
1/2 κ.γ. πιπέρι

Διαδικασία

Βάζουμε τα φρέσκα αμπελόφυλλα σε νερό ελαφρώς αλατισμένο (1/2 κ.γ. αλάτι) που βράζει για 2-3 λεπτά για να ζεματιστούν και μετά τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν. Αν αγοράσουμε έτοιμα ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους. Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ, το ξεπλένουμε 2-3 νερά και το στραγγίζουμε. Προσθέτουμε το 1/2 φλιτζάνι λάδι, το ρύζι και τα μυρωδικά (μαϊντανό, ρίγανη, άνηθο, δυόσμο) και αφήνουμε 2-3 λεπτά να τσιγαριστούν. Τα σβήνουμε με το κρασί και το χυμό του 1 λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους. Αφού απορροφηθούν τα υγρά το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, προσεγγιστικά κανένα δεκάλεπτο.

Για να τυλίξουμε τα σαρμαδάκια κάνομε τα εξής: Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα και κόβουμε τα κοτσάνια. Τοποθετούμε το γυαλιστερό μέρος του αμπελόφυλλου στην κάτω πλευρά ενός πιάτου και βάζουμε στη μέση της φαρδιάς άκρης του αμπελόφυλλου μιάμιση κουταλιά της σούπας από τη γέμιση, διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου και το ρολάρουμε. Αν κάποια είναι σκισμένα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε 2-2 μαζί, γενικά κρατάμε όλα τα αμπελόφυλλα και δεν πετάμε κανένα.

Σε μια κατσαρόλα μέτριου μεγέθους βάζουμε τα αμπελόφυλλα που έχουν περισσέψει ή σχιστεί στον πάτο της και πάνω στιβάζουμε τα σαρμαδάκια σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο ώστε να ακουμπιούνται. Αφού συμπληρώσουμε μια στρώση με σαρμαδάκια βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα σε στρώσεις.

Προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι σχεδόν να σκεπαστούν. Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο για να μην φύγουν από τη θέση τους στη διάρκεια του βρασμού και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά. Τα τελευταία δέκα λεπτά ρίχνουμε από πάνω 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι. Στο τέλος δοκιμάζουμε να δούμε πως το ρύζι έχει μαλακώσει αρκετά, αν δεν έχει συνεχίζουμε το βράσιμο προσθέτοντας λίγο χλυαρό νεράκι αν χρειαστεί. Όταν κρυώσουν τα σερβίρουμε αφού τα περιχύσουμε με το χυμό του λεμονιού. 

1 σχόλιο:

  1. Και τι μας νοιάζει πως τα λένε??
    Η νοστιμιά τους είναι δεδομένη!
    Μου αρέσει που βάζεις και φρέσκα κρεμμυδάκια!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...