Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Μυστικά για Τέλειους Κουραμπιέδες!

Φέτος θα φτιάξουμε κουραμπιέδες σε σχήματα χριστουγεννιάτικα που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους! Διαβάστε την παρακάτω υπεραναλυτική συνταγή για σίγουρη επιτυχία και ακολουθείστε την κατά γράμμα! 

Κουραμπιέδες σε σχήματα

Υλικά
Διάρκεια: 2 ώρες
Δυσκολία: Μέτρια
40-45 κομμάτια
250 γραμ. φρέσκο βούτυρο
1 φλ.του καφέ κονιάκ
250 γραμ. μαργαρίνη
3 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
2 κρόκους αυγών
1 συσκευασία baking powder (20 γραμ.)
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ωμά
1 κιλό αλεύρι 
1 κιλό άχνη περίπου για το πασπάλισμα

Διαδικασία

Αρχικά καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα. Για να τα καβουρντίσουμε βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι νερό ως τη μέση και προσθέτουμε τα αμύγδαλα. Μετά από 10 λεπτά (αφού αρχίσει να βράζει το νερό) κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και τα στραγγίζουμε από το νερό. Τα ξεφλουδίζουμε και τα ξεπλένουμε. Τα κόβουμε σε κομμάτια με το μαχαίρι. Βάζουμε σε ένα ταψάκι μια λαδόκολλα και ψήνουμε στους 150 βαθμούς τα αμύγδαλα μας μέχρι να ροδίσουν ανακατεύοντας που και που για περίπου 20 λεπτά.

Έπειτα λιώνουμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι (Θέλουμε να ζεσταθεί το βούτυρο χωρίς να κάψει). Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνουμε το ρευστό μας βούτυρο και τη μαργαρίνη σε μια λεκανίτσα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Στην συνέχεια βάζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι, τα αμύγδαλα και το baking powder και αναμειγνύουμε. Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder και τα ανακατεύουμε να πάει το baking powder παντού στο αλεύρι μας. Προσθέτουμε κούπα-κούπα το αλεύρι ζυμώνοντας ταυτόχρονα μέχρι να φτιάξουμε μια εύπλαστη μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας. Ενδέχεται να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ακόμη και 1 ολόκληρη κούπα από το αλεύρι μας, αν το αλεύρι μας είναι πολύ σκληρό. Αν δεν είμαστε σίγουροι για το αν η ζύμη μας είναι αρκετά σκληρή μπορούμε να πλάσουμε και να ψήσουμε σε ένα πυρίμαχο πιάτο μόνο έναν κουραμπιέ για μισή ώρα και αν ο κουραμπιές μας απλώσει τότε σημαίνει πως χρειάζεται να συμπληρώσουμε και με το υπόλοιπο αλεύρι. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ξαναζυμώσουμε τη ζύμη μας πριν την πλάσουμε. Τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη μας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς και στον αέρα.
Παίρνουμε ένα κομμάτι της ζύμης και ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο πάχους περίπου 1 εκατοστού. Με τα φορμάκια για μπισκότα κόβουμε τη ζύμη μας σε σχήματα όπως αστεράκια και καμπανούλες. Αν δεν θέλουμε τους κουραμπιέδες μας σε σχήματα μπορούμε να τους πλάσουμε στο κλασικό τους σχήμα με την ίδια ζύμη. 

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και τοποθετούμε πάνω τους κουραμπιέδες μας. Προσοχή σε κάθε ταψάκι πρέπει να είναι ισομεγέθη τα κουραμπιεδάκια μας και οχι άλλα μεγάλα και άλλα μικρά γιατί αλλιώς άλλα θα ψηθούν και άλλα θα μείνουν άψητα. Επίσης δεν πρέπει να ακουμπούν το ένα με το άλλο γιατί θα φουσκώσουν κιόλας.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.

Οι κουραμπιέδες μας είναι έτοιμοι όταν αναποδογυρίσουμε έναν και έχει ροδίσει και από την κάτω του πλευρά και η επιφάνεια τους σχηματίσει μικρές σχισμές.  
Μόλις τους βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε 2-3 λεπτά να φύγουν οι υδρατμοί τους. Και έπειτα πασπαλίζουμε με μια λεπτή σίτα 1 κούπα άχνη πάνω από τους κουραμπιέδες για να μην ιδρώσουν. Μόνο όταν κρυώσουν καλά μετά από περίπου 20 λεπτά τους πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη άχνη. Έπειτα παίρνουμε έναν έναν τους κουραμπιέδες και τους ακουμπάμε στην άχνη που έχει συσωρευτεί στα πλαινά του ταψιού μας για να κολλήσει η άχνη και από την κάτω τους πλευρά και τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Τους διατηρούμε σε μια πιατέλα με καπάκι χωρίς όμως το καπάκι να ακουμπά τους κουραμπιέδες μας γιατί στα σημεία που ακουμπά η άχνη μας θα μουσκέψει.

Καλά Χριστούγεννα! 

Σημειώσεις
Γενικά πρέπει να γνωρίζετε πως στα γλυκά με βούτυρο όπως τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες πρέπει να μην τα ζυμώνουμε υπερβολικά διαφορετικά στο ψήσιμο θα βγάλουν όλες τις λιπαρές ουσίες στο ταψί και θα γίνουν σκληρά. 


6 σχόλια:

  1. Καλημέρα και εγώ κουραμπιέδες φτιάχνω !! Πολύ αναλυτική συνταγή μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...και ενω ελεγα δεν θα κανω φετος κουραμπιε.....τωρα μου βαζεις σκεψεις!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα.αυτο το αλευρι ζαχαροπλαστικης πως το λενε και που το βρισκουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!ουσιαστικά είναι μαλακό αλεύρι το αλεύρι ζαχαροπλαστικής και υπάρχει στα σουπέρ μαρκετς. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε αλεύρι αλλά κατα προτίμηση χρησιμοποίησε το ζαχαροπλαστικής. Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...