Σελίδες

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Χωριάτικη Πρασόπιτα

Η πρασόπιτα δεν είναι τόσο διαδεδομένη πίτα όπως η σπανακόπιτα αλλά η γέμιση της είναι πιο γλυκιά και αν προσθέσετε και κασεράκι όπως λέει η παρακάτω συνταγή θα της δώσετε μια υπέροχη μαστιχωτή γεύση! 


Πρασόπιτα

Υλικά
Ένα μεγάλο ταψί φούρνου
Δυσκολία: Μέτριο
Διάρκεια: 1.5 ώρα
6 φύλλα για πίτα για ένα ταψί φούρνου
1 κιλό πράσα φρέσκα 
1/2 κ.σ. αλάτι
1 φλ. καφέ γαλα
4 αυγά
1 κ.γ.αλάτι
2-3 κ.σ. χυλοπίτες ή τραχανά
200 γραμ. τριμμένο κασέρι
1 κούπα καλαμποκέλαιο
1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο

Διαδικασία

Κόβουμε τις ρίζες από τα πράσα και αφαιρούμε το πρώτο τους φύλλο εάν είναι πολύ φθαρμένο. Τα κόβουμε σε ροδέλες μεγέθους 1 εκατοστού κρατώντας και το πράσινο και άσπρο μέρος τους. Βάζουμε τα πράσα μας σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για να αποβάλλουν τα υγρά τους και αφού εξατμιστούν τα υγρά τους ρίχνουμε το 1/4 κούπας λάδι για να μαραθούν τα πράσα μας. Μετά από 2-3 λεπτά προσθέτουμε το γάλα και αφήνουμε τα πράσα μας να βράσουν στο γάλα. Αφού απορροφηθεί το γάλα σβήνουμε τη φωτιά και αποσύρουμε την κατσαρόλα μας και περιμένουμε να κρυώσει η γέμιση μας. Στο μεταξύ χτυπάμε τα αυγά μας και αφού κρυώσουν αρκετά τα πράσα μας προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι και το κασέρι μας και τις χυλοπίτες μας (οι οποίες θα απορροφήσουν τα υγρά της γέμισης μας. Ανακατεύουμε καλά και η γέμιση μας είναι έτοιμη.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς (στον αέρα).

Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε το πρώτο φύλλο ώστε να προεξέχουν 2-3 εκατοστά του φύλλου από το ταψί μας. Ουσιαστικά, αυτά τα εκατοστά του φύλλου μας που προεξέχουν θα τα χρησιμοποιήσουμε για να κλείσουμε την πίτα μας στο τέλος. Αν ανοίγουμε μόνοι μας τα φύλλα φροντίζουμε ώστε το πρώτο φύλλο να είναι μεγαλύτερο για να "κλείσουμε" με αυτό την πίτα μας, αν τα φύλλα είναι έτοιμα και επομένως είναι όλα στο ίδιο μέγεθος αφήνουμε όλα να προεξέχουν λίγο από το ταψάκι μας. 

Ραντίζουμε το πρώτο φύλλο που στρώσαμε με μερικές κουταλιές του καλαμποκέλαιου. Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο, το ραντίζουμε και αυτό και έπειτα τοποθετούμε το τρίτο φύλλο. 

Το τρίτο φύλλο που θα τοποθετήσουμε πάνω τη γέμιση δεν θα το ραντισούμε με λάδι αλλά θα στρώνουμε από πάνω τη γέμιση μας και πάνω στη γέμιση θα ρίξουμε μερικές κουταλιές καλαμποκέλαιο.

Πάνω στη γέμιση βάζουμε το τέταρτο  και το πέμπτο φύλλο αντίστοιχα. Τα ραντίζουμε αντίστοιχα και αυτά με λάδι και τέλος βάζουμε πάνω το τελευταίο φύλλο, το οποίο το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο σιλικόνης.

Ρολάρουμε τις άκρες των φύλλων μας που προεξέχουν με τα δάχτυλά μας για να φτιάξουμε την άκρη-γωνία της πίτας μας. 

Χαράζουμε την πίτα μας στα τέσσερα πριν την ψήσουμε. Προσοχή, πρέπει να χαράξουμε μόνο τα πάνω φύλλα χωρίς να διαπεράσουμε με το μαχαίρι όλη την πίτα.

Ψήνουμε την σπανακόπιτα μας σε προθερμασμένο φούρνο (στον αέρα) για μία ώρα περίπου. Τα πρώτα 30 λεπτά ψήνουμε στους 200 βαθμούς και τα άλλα 30 λεπτά στους 180 βαθμούς. 

Αφού ψηθεί τη βγάζουμε από φούρνο και ενώ καίει την αλείφουμε με ένα βρεγμένο πινέλο για να γίνει τραγανή. Σκεπάζουμε κατευθείαν με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και περιμένουμε να κρυώσει. 

2 σχόλια:

  1. Ξέρω, έχεις πιο πρόσφατες συνταγές αλλά αυτή η πίτα
    δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Από τις πιο αγαπημένες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή