Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Μπουγάτσα, η σερραϊκή



Σήμερα επισκεπτόμαστε τις Σέρρες για να φτιάξουμε παραδοσιακή μπουγάτσα! Αν επισκεφτείτε τις Σέρρες θα βρείτε πάρα πολλά μπουγατσοπωλεία είτε μικρά μαγαζάκια είτε υποκαταστήματα κάποιας γνωστής αλυσίδας.





Η παράδοση της πόλης στη μπουγάτσα είναι άλλωστε γνωστή και οι ρίζες της φτάνουν στους πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, από τότε που οι Έλληνες της Πόλης ετοίμαζαν τις μπουγάτσες και αλμυρές και γλυκιές για να έχουν κάτι να τσιμπήσουν σε όλη τη διάρκεια της μέρας. 



Το ενδιαφέρον είναι πως η παρασκευή της παρά τους αιώνες που πέρασαν είναι η ίδια καθώς το φύλλο της μπουγάτσας ακόμη ανοίγεται με το χέρι και όχι με μηχανήματα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται και η διαφορά της μπουγάτσας με τις υπόλοιπες πίτες, καθώς το φύλλο της μπουγάτσας ανοίγεται με το χέρι χωρίς πλάστη πετώντας το φύλλο στον αέρα με εντυπωσιακές κινήσεις. 



Φανταστείτε μόνο τη δεξιοτεχνία χρειάζεται για να ανοίξεις ένα φύλλο περίπου 2 μέτρων μόνο με τα χέρια και μάλιστα τόσο λεπτό που να είναι σχεδόν διάφανο! Για αυτό σήμερα τα εργαστήρια μπουγάτσας στις Σέρρες στέλνουν τα προϊόντα τους σε όλη τη χώρα καθώς δεν είναι τόσο εύκολο να φτιάξεις μπουγάτσα...



Μάλιστα το 2008 εδώ στις Σέρρες καταρρίφθηκε το ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη μπουγάτσα στον κόσμο με μήκος που άγγιζε τα 20 μέτρα και βάρος τα 180 κιλά!

Για αυτό, αν βρεθείτε στις Σέρρες εκτός από τη λίμνη Κερκίνη επισκεφτείτε και ένα εργαστήριο μπουγάτσας θα εντυπωσιαστείτε από την ευκινησία των ζαχαροπλαστών και τις κινήσεις τους. 

Όσο όμως και να τους ζηλέψετε μην το δοκιμάσετε στο σπίτι, στο κάτω κάτω και το φύλλο κρούστας την δουλειά του την κάνει! Άντε πηγαίνετε να αγοράσετε έτοιμο φύλλο κρούστας σήμερα φτιάχνουμε σερραϊκή σπιτική μπουγάτσα.

Μπουγάτσα με κρέμα
Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά     Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα & 10 λεπτά   Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο

Υλικά

για 8-10 μερίδες

500 κιλό φύλλο κρούστας
1 λίτρο γάλα
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες
1 ποτήρι ζάχαρη
125 γραμ. φρέσκο βούτυρο


Για το πασπάλισμα
Άχνη ζάχαρη
Κανέλα

Διαδικασία


Ζεσταίνουμε το 1/3 του βουτύρου σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καβουρντίζουμε ελαφρά το σιμιγδάλι για μερικά λεπτά (3-4). 

Ρίχνουμε το γάλα, τις βανίλιες και τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να πήξει το μείγμα ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει όσο είναι ακόμη πηχτή και παχύρρευστη.

Λιώνουμε σε ένα μπρίκι το υπόλοιπο βούτυρο.


Παίρνουμε ένα-ένα όλα τα φύλλα και τα αλείφουμε με βούτυρο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο σιλικόνης. Βάζουμε τα μισά φύλλα που βουτυρώσαμε στην επιφάνεια ενός τραπεζιού και βάζουμε από πάνω την κρύα γέμιση και τη στρώνουμε με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Θα πρέπει να τοποθετήσουμε τη γέμιση στον κέντρο των φύλλων αφήνοντας μεγάλο μέρος από τις άκρες των φύλλων χωρίς γέμιση. 



Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου πάνω στη γέμιση και τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα γυρίζοντας τις άκρες τους προς τα μέσα. Με αυτόν τον τρόπο κλείνουμε τα φύλλα σαν φάκελο, έπειτα, βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα τη μπουγάτσα. 


Χαράσσουμε
 με το μαχαίρι μας τη άψητη μπουγάτσα σε κομμάτια και ψήνουμε στους 180' βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της περίπου 30 λεπτά. 


Όταν είναι ακόμα ζεστή η μπουγάτσα την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.

2 σχόλια:

  1. Φαίνεται λαχταριστή!! Δεν υπάρχει καλύτερο πρωινό! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι μου θυμισες βρε παιδι μου.ειμαι απο καταγωγη σερραια .εχω γεννηθει εκει και εμεινα μεχρι τα 8 μου χρονια.μετα φυγαμε.εχω πολλους συγγενεις εκει.εχω ναπαω πολλα χρονια και τους εχω νοσταλγησει.οπως και την μπουγατσα που μου επαιρναν απο εκεινο το μαγαζι στην πλατεια με τασυντριβανια.να εισαι καλα και σε ευχαριστω για τις αναμνησεις που μου ξυπνησες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...