Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Σπιτικά Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Καλησπέρα, σήμερα φτιάχνουμε σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης! Η συνταγή είναι πανεύκολη, διατηρούνται για μέρες φρεσκότατα και μπορείτε να κάνετε πολλές (μα, πάρα πολλές) παραλλαγές! Με καλαμπόκι, με ηλιόσπορους, με κασέρι, με ελιές, με νιφάδες βρώμης, ολικής αλέσεως, με τυρί με σοκολάτα... και γενικά με ό,τι σκεφτείτε και σας κάνει όρεξη! Στην φωτογραφία κάτω βλέπετε τι μου έκανε εμένα όρεξη... Απλά κρατήστε την παρακάτω βασική συνταγή και χωρίστε τη ζύμη σας σε τόσα κομμάτια όσες και οι παραλλαγές που θέλετε να κάνετε, μετά κάθε κομμάτι ζύμης ζυμώστε το χωριστά (άλλο με σοκολάτα άλλο με τυρί...) και συνεχίστε τη διαδικασία του ψησίματος κανονικά. 



Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά    Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες   Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο



Υλικά
για 10 κουλούρια

4 κούπες αλεύρι (δυνατό)
2 κούπες νερό
3 κ.σ. μαργαρίνη λιωμένη ή λάδι
1 κ.γ. ξύδι
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. ταχίνι
1 μαγιά σε σκόνη (9 γραμ.)  
για την επικάλυψη
200 γραμ. σουσάμι 

Διαδικασία
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι.
Ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε μέσα τη ζάχαρη.
Όταν το νερό έχει ανεβάσει θερμοκρασία και είναι χλιαρό προσθέτουμε μέσα τη μαγιά και την ανακατεύουμε πολύ καλά για να διαλυθεί. 
Έπειτα ρίχνουμε τη μαγιά στο αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά το ζυμάρι μας.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη μας με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος περίπου 40 λεπτά για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Μετά κόβουμε τη ζύμη μας σε μικρά μπαλάκια και πλάθουμε κάθε μπαλάκι με τα χέρια μας σε μπαστουνάκι. Κάθε μπαστούνι πρέπει να είναι περίπου 50 εκατοστά (5 χαλαρές παλάμες).
Σε ένα μπολ βάζουμε νερό και διαλύουμε μέσα 3-4 κ.σ. ζάχαρη και σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το σουσάμι.
Βουτάμε το μπαστουνάκι στο ζαχαρόνερο (για να κολλήσει ευκολότερα το σουσάμι) και έπειτα στο σουσάμι.
Λαδώνουμε ένα ταψί φούρνου και τοποθετούμε τα κουλούρια μας αρκετά μακριά το ένα από το άλλο (γιατί θα φουσκώσουν κιόλας.)
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς.
Όση ώρα προθερμαίνετε ο φούρνος τα κουλούρια μας ξεκουράζονται στο ταψί. 
Τα ψήνουμε περίπου 15 λεπτά ανάλογα με το πόσο τραγανά ή μαλάκα μας αρέσουν.

Καλή επιτυχία! 

5 σχόλια:

  1. τέλεια, ευχαριστούμε για τη συνταγή θα την δοκιμάσω σίγουρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εννοείται πως κρατάω την συνταγή και εννοείται πως τα φτιάχνω σύντομα!!!Καλό απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπημένα κουλούρια Θεσσαλονίκης! Ζεστά ζεστά και ροδοψημένα! Με τυράκι που είναι και η καλύτερη παρέα γι' αυτά! Δεν έχω καλύτερο κολατσιό! Τα έφτιαξες ωραιότατα σε όλες τις παραλλαγές τους!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...