Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Συνταγή για σταφιδόψωμο

Και μετά τα κουλούρια Θεσσαλονίκης, δεν θα μπορούσαμε να μαγειρέψουμε τίποτα άλλο εκτός από Σταφιδόψωμα. Δοκιμάστε τα και θα μοσχοβολήσει το σπίτι σας κανέλα και πορτοκάλι!


Σταφιδόψωμα
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά    Συνολικός Χρόνος: 2.5 ώρες   Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος

Υλικά 
για 10 σταφιδόψωμα
500 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 κ.γ. αλάτι
3 κ.σ. μέλι
3 κ.σ. λάδι
1/2 κούπα σταφίδες
1/3 φλ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
1/2 φλ. φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 φλ. νερό
1 αυγό, χτυπημένο με 3-4 κ.σ. γάλα, για το ψήσιμο (προαιρετικά)

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε το νερό ώστε να είναι χλιαρό και το χύνουμε σε ένα μπολ μαζί με το αλάτι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε 2-3 λεπτά για να ενεργοποιηθεί πριν την χρησιμοποιήσουμε.

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε. Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν είναι πολύ σφιχτή προσθέστε ακόμη λίγο χλιαρό νερό, αν κολλάει στα χέρια προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι, καθώς η ζύμη μας εξαρτάται από το είδος του αλευριού που χρησιμοποιούμε.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την αφήνουμε μέσα στη λεκανίτσα σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα για περίπου 1 ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Κόβουμε τη ζύμη μας σε κομμάτια και τη πλάθουμε σε μπαλάκια. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί φούρνου και τοποθετούμε πάνω τα σταφιδόψωμά μας. 
Με τη βοήθεια ενός πινέλου σιλικόνης αλείφουμε την επιφάνεια των σταφιδόψωμων μας με το χτυπημένο αυγό με το γάλα. (Παραλείπουμε αυτό το βήμα αν θέλουμε να τα κάνουμε νηστίσιμα). Αφήνουμε μισή ώρα τα σταφιδόψωμα μας μέσα στο ταψί μέχρι να φουσκώσουν.

Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...