Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Cookies βρώμης με σοκολάτα ή κανέλα, soft kings or digestive


Καλημέρα! Σήμερα θα κάνουμε υπέροχα cookies με βρώμη σε δύο λαχταριστές εκδοχές με σοκολάτα ή με κανέλα. Η βρώμη (κουάκερ) πλούσια σε φυτικές ίνες και η καστανή (ή μαύρη ζάχαρη) κάνει τα μπισκότα μας πιο υγιεινά ενώ από γεύση ό,τι και να σας πω είναι λίγο...

Το μυστικό των συγκεκριμένων μπισκότων είναι το ψήσιμο και οι 2 επιλογές για τραγανά ή μαλάκα. Προσωπικά όταν κάνω τη συνταγή με κανέλα τα ψήνω ώστε να γίνουν τραγανά και έτσι γίνονται τύπου digestive και όταν κάνω με σοκολάτα δεν τα ψήνω πάνω από 10 λεπτά και έτσι μένουν μαλακά. Ειδικά τη στιγμή που βγαίνουν από το φούρνο και η σοκολάτα είναι ακόμη ρευστή είναι ακαταμάχητα! Αν θέλετε να δοκιμάσετε και τις δύο συνταγές χωρίς να διπλασιάσετε την ποσότητα στη ζύμη απλά διαχωρίστε τη ζύμη σε δύο χωριστά μπολ και προσθέστε τη μισή ποσότητα σοκολάτας στο ένα και τη μισή ποσότητα της κανέλας στο άλλο, έτσι θα έχετε περίπου είκοσι σοκολατένια μαλακά μπισκότα και είκοσι τραγανά μπισκότα κανέλας!  
 

Μπισκότα βρώμης

Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά   Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες   Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο


Υλικά
Για 40 μπισκότα
1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα καστανή ή μαύρη ζάχαρη
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες
2 κούπες αλεύρι
0.5 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. baking powder
0.5 κ.γ. αλάτι
3 κούπες νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
Για τα σοκολατένια
200 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
Για cookies με σταφίδα
1 κούπα σταφίδες
1.5 κ.γ. κανέλα



Εκτέλεση

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη άσπρη και την καστανή (ή μαύρη) ζάχαρη για να αφρατέψουν περίπου 5 λεπτά.

Προσθέτουμε και τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, τις βανίλιες, το baking powder και τη μαγειρική σόδα.

Προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το μείγμα βρώμης-αλευριού στο μείγμα βουτύρου και συνεχίζουμε το χτύπημα για να ομοιογενοποιηθούν.

Για τα σοκολατένια, κόβουμε τη σοκολάτα με το μαχαίρι σε μικρά - μικρά κομματάκια, τα προσθέτουμε στο μείγμα μας και ανακατεύουμε πολύ καλά με τη βοήθεια ενός κουταλιού.

Για τα μπισκότα με τις σταφίδες, βάζουμε τις σταφίδες σε χλιαρό νερό για περίπου 10 λεπτά για να μαλακώσουν. Έπειτα στραγγίζουμε το νερό και τις σκουπίζουμε με λίγο απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Προσθέτουμε τις σταφίδες και την κανέλα και ανακατεύουμε πολύ καλά με τη βοήθεια ενός κουταλιού.

Καλύπτουμε το μπολ με τη ζύμη μας με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά ώστε όταν τα ψήσουμε να μην απλώσουν υπερβολικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο (στον αέρα)στους 180 βαθμούς Κελσίου.


Σε ένα μεγάλο ταψί τοποθετούμε μια λαδόκολλα και τη λαδώνουμε ελαφρά με τη βοήθεια ενός πινέλου για να μην κολλήσουν τα μπισκότα μας.

Με τη βοήθεια ενός κουταλιού τοποθετούμε μια μεγάλη κουταλιά από τη ζύμη (στο μέγεθος ενός καρυδιού.) Τοποθετούμε όλα τα μπισκότα σε απόσταση το ένα με το άλλο γιατί διαφορετικά θα κολλήσουν στη διάρκεια του ψησίματος καθώς θα φουσκώσουν και θα απλώσουν.

Προαιρετικά διορθώνουμε λίγο το σχήμα των μπισκότων που βάλαμε στο ταψί με ένα κουτάλι. Σε αυτό το σημείο να σας πω πως δεν πρέπει να σας ανησυχεί το σχήμα τους πριν το ψήσιμο, γιατί καθώς απλώνει η ζύμη παίρνουν στρογγυλό σχήμα.

Ψήνουμε 8 λεπτά αν θέλουμε να είναι μαλάκα και 12 αν μας αρέσουν τραγανά. (Προσωπικά επιλέγω τα μαλακά χωρίς δεύτερη σκέψη.) Μπορεί ο χρόνος να σας φαίνεται λίγος αλλά μετά το ψήσιμο θα χάσουν μέρος της υγρασίας τους οπότε αν τα ψήσετε παραπάνω απλά θα γίνουν σαν πέτρα.

Αφού τα ψήσουμε βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσουν πριν τα βγάλουμε από το ταψί.

Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου και σε καλά κλεισμένο βάζο για περίπου 1 βδομάδα.

Καλή σας επιτυχία!

6 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή Κυριακή!! Τέλεια φαίνονται και με υψηλή διατροφική αξία!! Θα τα δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα καλη χρονια!!! τελεια πανευκολα κ υγιεινα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήρθα μια βολτούλα και από δω να ευχηθώ Καλή Χρονιά και έπεσα σε υπέροχα ενεργειακά μπισκοτάκια! Φαίνονται νοστιμότατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...