Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Όλα τα μυστικά για τέλεια donuts!

Τελευταία ανάρτηση για το μήνα Ιανουάριο, το μήνα των πρωινών και σήμερα φτιάχνουμε donuts, σοκολατένια ή απλά, στο φούρνο ή στο τηγάνι, γεμιστά με μαρμελάδα ή μερέντα, ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για τα ντόνατς θα το βρείτε εδώ!  


Donuts
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά   Συνολικός Χρόνος: 2.5 ώρες  Βαθμός Δυσκολίας: Mέτριο
Υλικά
για 15 ντόνατς
1 φακελάκι μαγιά
500 γραμ. αλεύρι για ψωμί
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γάλα
4 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 μεγάλο αυγό
2 βανίλιες σκόνη
1/2 κ.γ. αλάτι
Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
Ιδέες για διακόσμηση
Κρυσταλλική ζάχαρη
Κουβερτούρα
Τρούφα
Ξηροί Καρποί

Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το γάλα ώστε να είναι χλιαρό αλλά να μην καίει.
Διαλύουμε στο γάλα τη μαγιά και περιμένουμε λιγάκι για να ενεργοποιηθεί.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το αλάτι, και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς.
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και λιώνουμε το βούτυρο.
Προσθέτουμε και το αυγό και το βούτυρο στο μείγμα της ζύμης.
Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι η ζύμη μας να γίνει εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια μας ή στη λεκάνη.
Αν η ζύμη κολλάει πολύ στα χέρια μας προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή αν δεν μπορεί να απορροφήσει όλο το αλεύρι προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό αντίστοιχα.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη μας με μια καθαρή πετσέτα που βρέξαμε ελαφρά και τη τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί και να ξεκουραστεί.
Μετά από τουλάχιστον 1 ώρα η ζύμη μας θα είναι έτοιμη.

Σε περίπτωση που θέλουμε να τα ψήσουμε:
1. Κόβουμε τη ζύμη μας σε μικρά μπαλάκια και πλάθουμε σε κρικάκια. Τα κρικάκια μας θα πρέπει να είναι αρκετά λεπτά γιατί θα διπλασιαστούν πριν τα ψήσουμε.
2. Σε ένα ταψί φούρνου τοποθετούμε μια λαδόκολλα και την αλείφουμε με λάδι.
3. Βάζουμε τα ντόνατς μέσα στο ταψί σε κάποια απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
5. Ψήνουμε στο φούρνο αφού προθερμανθεί πολύ καλά για περίπου 15 με 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
6. Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από το ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν για μερικά λεπτά.
7. Λιώνουμε μερικές κουταλιές βούτυρο και βουτάμε ένα ένα τα ντόνατ μας στο μπολ με το βούτυρο και από τις πλευρές.
8. Παίρνουμε το βουτυρωμένο ντόνατ και το πασπαλίζουμε και από τις 2 πλευρές με κρυσταλλική ζάχαρη.

Σε περίπτωση που θέλουμε να τα τηγανίσουμε:
1. Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι λάδι τόσο ώστε να καλύπτει 2-3 δάχτυλα από τον πάτο του και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
2. Παίρνουμε τη ζύμη που έχουμε αφήσει στη λεκάνη μας να φουσκώσει και φτιάχνουμε κρικάκια.
3. Αφού το λάδι έχει κάψει καλά βάζουμε ένα ένα τα κρικάκια μας.
4. Όταν πάρουν χρώμα από τη μία πλευρά τα αναποδογυρίζουμε για να πάρουν χρώμα και από την άλλη.
5. Με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα στην οποία απλώσαμε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
6. Όσο είναι ακόμη ζεστά τα πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη.

Για να φτιάξουμε σοκολατένια donuts:
Σε μπεν μαρί λιώνουμε 1 κουβερτούρα με 2-3 κ.σ. βούτυρο και πριν ζαχαρώσουμε τα ντόνατ τα βουτάμε από τη μία μόνο τους πλευρά στη σοκολάτα. Τα αφήνουμε σε πιατέλα να κρυώσουν και αν θέλουμε και πριν κρυώσει η σοκολάτα τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς ή τρούφα.

Για γεμιστά donuts:
Αντί για πλάσουμε κρικάκια, πλάθουμε στρογγυλά ντόνατ σαν ψωμάκια, με τον αντίχειρα μας κάνουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο και προσθέτουμε μια κουταλιά μαρμελάδα ή μερέντα. Χρησιμοποιούμε τα πλαϊνά του για να κλείσουμε το ντόνατ μας και το ψήνουμε ή το τηγανίζουμε αντίστοιχα.

1 σχόλιο:

  1. Πω πω νοστιμιά που έκανες πάλι. Απλώνω χεράκι και παίρνω αυτό με τα πολύχρωμα τρουφάκια !! Ευχαριστώ ! Φιλιά την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...