Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Παστιτσάδα... από την Κόμισσα του Ιονίου

Το Ελληνικό Χρέος στη γαστρονομία άρχισε κιόλας τα καλοκαιρινά του ταξιδάκια με πρώτο προορισμό την πανέμορφη Κέρκυρα! Αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε φέτος σε αυτό το μαγευτικό νησί του Ιονίου εκτός από βόλτες στην Παλιά Πόλη και τα παραθαλάσσια θέρετρα μην παραλείψετε να φάτε το τοπικό διάσημο πιάτο, την περίφημη Κερκυραϊκή Πατσιτσάδα! 

Η παστιτσάδα κατά πρώτης όψεως μοιάζει με ένα κλασσικό κοκκινιστό, στην ουσία όμως είναι πολλά περισσότερο!  Η καταγωγή της έρχεται από την Ιταλία και βρίσκεται πολλούς αιώνες πίσω την εποχή που μαγειρευόταν με κρέας αλόγου και με κρασί ή ξύδι αντί για πολτοποιημένες ντομάτες!

Σήμερα  το πιάτο έχει πια ελληνοποιηθεί για τα καλά, αν και υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές και διαφωνίες για την αυθεντική Κερκυραϊκή συνταγή, αυτό που παραμένει σταθερό είναι το μείγμα μυρωδικών που χρησιμοποιείται, γνωστό ως σπετσερικό, που δίνει μια υπέροχη γεύση στο κρέας. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέστε βούτυρο Κερκύρας για ακόμη περισσότερη γεύση και άρωμα του νησιού! 

Αν θέλετε να δοκιμάσετε ένα γνήσιο "ιταλικό" πιάτο για κοτόπουλο, ρίξτε μια ματιά σε αυτό το cacciatore.

Κερκυραϊκή Παστιτσάδα με μοσχάρι ή κόκκορα

Xρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά Συνολικός Χρόνος:3 ώρες Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος
Υλικά  
για 4-6 μερίδες
1 πακέτο μακαρόνια νούμερο 6
1 κιλό μοσχάρι (κιλότο ή ποντίκι) ή 1 κιλό κόκκορα κομμένο σε κομμάτια
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο
250 γραμ. έτοιμο πολτό ντομάτας ή 2-3 ντομάτες αποφλοιωμένες και πολτοποιημένες
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2-3 κ.σ. κερκυραϊκό βούτυρο (προαιρετικά)
1 κ.σ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1.5-2 ποτήρια νερό βραστό
Αλάτι
Πιπέρι
1/2 νεροπότηρο ελαιόλαδο
Για το σπετσερικό
1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο ή 5-6  κόκκους 
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο 
1/2 κ.γ. κύμινο τριμμένο
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο ή 3-4 ξυλάκια γαρύφαλλου 
4 δαφνόφυλλα 

Διαδικασία

Πρώτα από όλα πλένουμε τα κομμάτια από το κρέας μας και τα σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί και τα αλατοπιπερώνουμε. Αν χρησιμοποιείτε κοτόπουλο τότε δεν χρειάζεται να το πλύνετε. 

Βάζουμε όλα τα υλικά του για το σπετσερικό στο μπλέντερ για μερικά λεπτά μέχρι να γίνουν σχεδόν σκόνη. Με αυτό το μείγμα μπαχαρικών θα πασπαλίσουμε το κρέας μας. 

Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μερικά κομμάτια κρέας τόσα ώστε να ακουμπούν όλα στον πάτο της κατσαρόλας. Μετά από 2-3 λεπτά τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά για άλλα 2-3 λεπτά

Έπειτα βγάζουμε με τη βοήθεια μιας πιρούνας τα κομμάτια κρέατος σε μια πιατέλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα κομμάτια και την άλλη κουταλιά της σούπας βούτυρο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο λάδι.

Αφού τελειώσουμε με το κρέας ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι που έχει περισσέψει και αφού κάψει προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για να τσιγαριστεί. 

Όταν ξανθίσει το κρεμμύδι βάζουμε το κρέας που έχουμε στην πιατέλα μας και τις σκελίδες σκόρδο και ανακατεύουμε καλά. 
Σβήνουμε με το κρασί.

Αφού εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε το ντοματοπολτό, τον πελτέ ντομάτας και τη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να πάρει μια βράση με κλειστό καπάκι. 

Συνολικά θέλει περίπου 2 ώρες βράσιμο, στη διάρκεια του βρασίματος προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό ώστε να έχει συνεχώς ζουμάκι για βράζει το κρέας μας. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το νερό που προσθέτουμε να είναι πάντα καυτό ώστε να μην σταματάμε το βράσιμο.

Αφού ετοιμάσαμε το κρέας μας βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας και σερβίρουμε τα μακαρόνια αφού τα ανακατέψουμε με τη σάλτσα του κρέατος με μερικά κομμάτια κρέας από πάνω και με τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας.

Καλή μας όρεξη!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...