Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Σιφναϊκή Ρεβιθάδα

Σήμερα μαγειρεύουμε σε μια σιφναϊκή κουζίνα και φτιάχνουμε την πασίγνωστη σιφναϊκή ρεβιθάδα. Απλή αλλά πεντανόστιμη με ελάχιστα υλικά, συνήθιζαν να την ετοιμάζουν οι νοικοκυρές του νησιού από το Σάββατο για να είναι έτοιμη την Κυριακή μεσημέρι για όλη την οικογένεια και την έψηναν ώρες ολόκληρες σε φούρνο ζεστό αλλά σχεδόν σβησμένο. Μάλιστα σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή το νερό που χρησιμοποιούνταν για τη ρεβιθάδα έπρεπε να είναι βρόχινο ώστε να είναι πιο μαλακό. Όσο για το ψήσιμο χρησιμοποιούσαν πυρίμαχα πήλινα σκεύη, στα οποία το νησί έχει μεγάλη παράδοση, κάτι που θα το καταλάβετε πολύ εύκολα αν επισκεφτείτε το νησί από τα υπέροχα μικρά μαγαζάκια αγγειοπλαστικής και τις περίτεχνες πήλινες καμινάδες των σπιτιών, γνωστές και ως φλάροι. Από τη Σίφνο μάλιστα προέρχεται και η έκφραση "τον κακό σου τον καιρό και το μαύρο σου το φλάρο".

Σιφναϊκή Ρεβιθάδα
Xρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 15 ώρες Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο
Υλικά
4 άτομα
500 γρ. ρεβίθια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 κούπα ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
Νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Για το ζυμαρένιο κορδόνι
1 κούπα αλεύρι
3/4-1 κούπα νερό

Διαδικασία

Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ με άφθονο νερό ώστε να καλύπτει τα ρεβίθια. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν, για όλο το βράδυ, δηλαδή τουλάχιστον για 8 ώρες. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε καλά.

Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο πήλινο σκεύος με καπάκι προσθέτουμε τα ρεβίθια, τα φύλλα δάφνης το νερό (περίπου 1 ½ λίτρο νερό ή τόσο ώστε να τα σκεπάζει περίπου 2-3 εκατοστά) και τα κρεμμύδια και αλατοπιπερώνουμε.

Αναμειγνύουμε μαζί το αλεύρι και το νερό για το ζυμάρι για να φτιάξουμε μια ελαστική ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε ένα λεπτό κορδόνι με μήκος όσο η περίμετρος από το καπάκι του σκεύους.

Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και πιέζουμε το ζυμαρένιο κορδόνι που φτιάξαμε γύρω από το χείλος του πήλινου σκεύους με τα δάχτυλά μας για να σφραγίσει το καπάκι με το σκεύος. 

Ανάβουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και βάζουμε τα ρεβίθια (δεν χρειάζεται να προθερμάνουμε το φούρνο). Τα ρεβίθια χρειάζονται για να γίνουν περίπου 4 ώρες. 

Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο, σπάμε το ζυμάρι που έχει ψηθεί με τη βοήθεια ενός μαχαιριού και σερβίρουμε τη ρεβιθάδα ζεστή. 

4 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...