Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Γεμιστά γεμάτα με φαγόπυρο χωρίς γλουτένη!

Σήμερα αντικαθιστούμε το ρύζι των γεμιστών με φαγόπυρο και μαγειρεύουμε τα πιο υγιεινά γεμιστά που έχετε φάει ποτέ! Ιδανικά για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη. Αν θέλετε να τα κάνετε λίγο πιο δελεαστικά για τα παιδάκια σας, απλά αντικαταστήστε το νεράκι με ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και προσθέστε και λίγη φετούλα! 
Και ρίξτε και μια ματιά σε αυτές τις συνταγές για φαγόπυρο με μανιτάρια και σαλάτα με φαγόπυρο.

Γεμιστά με φαγόπυρο
Xρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο

Υλικά 
για 4 άτομα
12 μεγάλες πιπεριές ή ντομάτες για γέμισμα
1 κούπα ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κούπα νερό ή ζωμό κότας ή λαχανικών
1 κ. σ. πελτέ 
1 κούπα φαγόπυρο
1 τριμμένη ντομάτα (αν επιλέξουμε μόνο πιπεριές για γέμισμα)
1 κ. γ. ζάχαρη
1 ματσάκι μαϊντανό
250 γρ. φέτα (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβουμε το πάνω μέρος από τις πιπεριές και τις ντομάτες για να φτιάξουμε ένα καπάκι για κάθε γεμιστό. Ανοίγουμε τις πιπεριές και αφαιρούμε τα σποράκια τους. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού βγάζουμε το εσωτερικό της ντομάτας και το ψιλοκόβουμε ή το βάζουμε στο μπλέντερ. 
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μαϊντανό. Κόβουμε τη φέτα σε κυβάκια.
Σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το μισό λάδι και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε το σκόρδο και τα κρεμμύδια με μια πρέζα αλάτι και μια ζάχαρη.
Μόλις ροδίσουν προσθέτουμε το φυγόπυρο και το ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να καβουρντιστεί καλά (περίπου ένα λεπτό). Προσθέτουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες που ψιλοκόψαμε, τον πελτέ, το ζωμό, τη ζάχαρη και το αλατοπιπερώνουμε. Το αφήνουμε να πάρει μια βράσει και όταν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των υγρών του προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και τη φέτα και αποσύρουμε από τη φωτιά το τηγάνι.
Όσο αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λιγάκι, τοποθετούμε τις πιπεριές και τις ντομάτες σε ένα ταψάκι ώστε να εφάπτονται η μια την άλλη και να μην αφήνουν κενά στο ταψί. (Ενδιάμεσα μπορούμε να προσθέσουμε μερικές πατάτες κομμένες κυδωνάτες.) Γεμίζουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες, τις καπακώνουμε και τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο λαδί. 
Ψήνουμε για περίπου 1,5 ώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...